Ropa Vieja, neboli v překladu „staré hadry" je pokrm který najdete ve střední Americe od slunných pláží Kuby až po Kostariku. Kořeny však má toto jídlo ve staré Evropě a první recepty na tento pokrm si s sebou přivezli do Nového světa Španělé, přesněji z Kanárských ostrovů. A proč se mu říká staré hadry?
Cesta ze starého kontinentu do Nového světa
Tento pokrm je krásnou ukázkou toho, jak recepty kolují během své historie kolem celého světa. O jídle, které je dnes považováno za kubánský národní pokrm najdeme zmínky už na starém kontinentě mezi sefardskými židy. Spolu s nimi se recept dostal do severní Afriky a také na Kanárské ostrovy. Díky španělským kolonizátorům pak jídlo zamířilo do Nového světa a usadilo se nejen na Kubě, ale dnes ho vaří i na Kostarice, ve Venezuele, nebo třeba Kolumbii. Nejstarší dokumentace ropa vieja na Kubě je z roku 1857, kdy vznikla kuchařka s názvem Nuevo Manual del Cocinero Cubano y Español.
A proč se mu říká staré hadry?
Pokrm z trhaného hovězího masa v omáčce s rajčaty a koření, chutná mnohem lépe, než zní jeho název. Legend o vzniku je překvapivě hodně, ale nejčastěji narazíte na tu o starém muži, který živil svoji rodinu a protože neměl peníze na maso, natrhal staré oblečení a uvařil jej. Svoji rodinu tak miloval, že když do vaření vložil tolik lásky, změnilo se v lahodný guláš.
Pravděpodobnější ale bude, že trhané, dvakrát vařené hovězí prostě vypadá jako natrhané kusy hader. Nenechte se ale názvem zmást, chuť je výborná.
Ropa Vijea
Seznam ingrediencí
Na zhruba 5 porcí budete potřebovat
500 gramů hovězího masa / flank
1 čerstvá červená paprika
1 čerstvá žlutá paprika
1 cibule
200 gr rajčatového protlaku
česnek, mletý kmín, oregano, sůl, bobkový list, pepř
bílé víno
mletá paprika
olivy
1 limetka
rýže jako příloha
Postup
Příprava jídla zabere cca 3 hodiny a má dvě části
Na oleji orestujte na plátky nakrájenou cibuli, papriku a přidejte trochu protlaku, sekaná rajčata bobkový list a pár kuliček pepře, osolte, přidejte oregano a čerstvý nasekaný česnek. Zalijte vodou, trochu vína a přiveďte k varu. Hovězí maso osolte, opepřete a opečte zvlášť na pánvi. Opečené maso dejte vařit do hrnce s připraveným základem a vařte dokud není maso měkké. Vody by nemělo být moc, radši méně a postupně dolévat. Konečná konzistence jídla je podobná našemu guláši. Poté uvařené maso vyjměte z hrnce a natrhejte po vláknech. Natrhané maso vraťte zpět do hrnce.
Zvlášť na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na nudličky nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou papriku. Orestovanou zeleninu přidejte k natrhanému masu. Přidejte olivy a vše společně na malém ohni ještě chvíli povařte, aby se chutě spojili.
Jako příloha se hodí vařená rýže, chléb, nebo můžete připravit congri. Kubánskou rýži s černými fazolemi, která je velmi oblíbená v celé střední Americe.
Comments