Není moc jídel na světě, které zná celý svět a hlavně, které si většina lidí zamiluje hned poprvé co je v Bangkoku ochutná. Je málo jídel, které tolik odráží národní hrdost, nacionalismus a gastronomii kraje jako jsou Pad Thai! A je málo takhle slavných jídel, které někdo doslova vymyslel pro nějaký účel a světe div se, ono to funguje...
Historie:
To bylo s těmi nudlemi asi nějak takhle... umíchala je politika! Před 90 lety tohle jídlo neexistovalo. Ve 30’ letech ale v Thajsku proběhl převrat a byl sesazen tehdejší absolutní monarcha a systém byl nahrazen konstituční monarchií. Na pozadí všeho stál generál Plaek Phibunsongkhram a ve snaze upevnit svoji moc v zemi obklopené francouzskými koloniemi (Thajsko nebylo nikdy součástí francouzské kolonie) a ve snaze probudit v Thajcích nacionalismus, provedl několik chytrých kroků. Ustanovila se nová hymna, tehdejší Siam byl přejmenován na dnešní Thajsko a vyhlásil soutěž o nové národní jídlo. To mělo odrážet thajskou kulturu i regionální chutě.
Vyhrálo Pad Thai. Navíc podle některých zdrojů, na počátku druhé světové války, byl navíc nedostatek rýže a tak byl zájem na tom, aby jídlo bylo z nudlí. Na ty se totiž spotřebuje méně rýže než na samotné jídlo s rýží.
Všechny chutě Thajska
Nudle v tomto receptu byli tedy přejaté z čínské kuchyně, jen vaječné nahradily rýžové. Další chutě jako sladká, kyselá a pálivá odráží chutě Thajska. Na doslazení se používá palmový cukr, který se hojně vyrábí v celém regionu. Pálivost dodávají thajské čili papričky a kyselost zase tamarind, což je až 20 metrů vysoký strom a sklizeň probíhá od listopadu do února. Takže pokud navštívíte Thajsko touto dobou, určitě ho ochutnejte. Jsou dva druhy, sladký a kyselý. A ten kyselý je fakt křivohub!
Vláda pak začala recept rozdávat restauracím a dokonce zdarma rozdávala prodejcům i pojízdné vozíčky na přípravu Pad Thai na ulici.
Originální recept obsahuje tofu a sušené krevety. Postupem času se ale začalo vycházet vstříc západním chutím a dnes jej najdete krevetové, kuřecí, vepřové a dokonce i v hovězí verzi.
Ingredience:
Nudle na Pad thai
Sušené krevety
Tamarindová pasta
Rybí omáčka
Česnek
Arašídy
Palmový cukr, nebo normální cukr
Kuřecí maso, nebo krevety
Vejce
Mungo klíčky
Čerstvý koriandr
Limetka
Sušená cibulka
Recept:
Důležité je nudle na Pad Thai nevařit, ani nezalévat horkou vodou. Prostě je namočte na dvacet minut do vlažné vody. Jiné budou jednoduše rozvařené. Základ je pak příprava sladko-kyselo-pálivé omáčky, která musí být správně vybalancovaná. Zbytek je pak už velmi jednoduchý.
Zálivka:
Smíchejte rybí omáčku, tamarindovou pastu a cukr. Můžete přidat i pálivou asijskou omáčku, pokud máte rádi pálivější jídla.
Příprava:
Krok 1:
Na pánvi orestujte sušené krevety, nakrájené tofu, kuřecí maso a nasekaný česnek. Vše restujte dvě, tři minuty a pak přesuňte na jednu polovinu pánve.
Krok 2:
Na druhou, prázdnou polovinu, rozklepňete dvě vejce. Hned je nemíchejte, ale bílek nechejte vteřinku zatáhnout. Pak začněte míchat vše dohromady.
Krok 3:
Přidejte naložené nudle, mungo klíčky, arašídy a přelijte vše připravenou zálivkou. Vše zamíchejte a po celou dobu udržujte pánev horkou na plno.
Nudle by neměli být moc mokré, ale měli by být jen obalené v zálivce. A je hotovo. Nahoru posypejte koriandrem a sušenou cibulkou.
Commentaires