Když si v Indii, nebo indické restauraci objednáte kari, neznamená to, že v něm bude kari koření, jak je známe. Většina našich zmatků v curry terminologii má totiž kořeny v Indii, během období anglické koloniální nadvlády.
Curry, kari, kari lístky, kari koření aneb kari slovníček
Kari koření je směs koření, které namíchal jeden koloniální úředník v Indii a je známé především v Evropě. Chtěl si prostě domů přivést koření, které by mu dávalo typickou chuť indických pokrmů, které si bude vařit i po návratu do Anglie. Obsahuje kurkumu, kardamom, koriandr, římský kmín, pepř, muškátový oříšek a někdy i čili, řecké seno, nebo sušený česnek. V angličtině se mu říká curry powder. V Asii ale najdete spousty druhů namíchaných kari koření, nebo kořenících curry past. Každé jídlo pak má namíchanou svoji specifickou směs koření.
Curry je oproti tomu slovo pocházející z tamilského „kahri" a znamená omáčka. Tamilové jsou etnická skupina žijící v jižní Indii a na Cejlonu. Proto tedy když si v Asii a Indii objednáte curry, neboli kari, nedostanete jídlo s nám známou směsí kari, ale pokrm podobný ragů, nebo chcete li, jídlo v omáčce jejímž základem bývá různé koření. Curry nemá pevně stanovené co za koření do něj přijde, ale ve většině curry omáček se pak vyskytuje jedno, nebo všechny z těchto koření.
Chilli papričky: použitý typ ovlivní pálivost jídla. Červené a zelené kari pasty, které se vyskytují v thajské kuchyni se vyrábějí z červených a zelených čili
Kurkuma: složka, která dává jídlu žlutou barvu
Koriandr: semena rostlin koriandru, která byla od pradávna oceňována pro své pověstné afrodiziakální vlastnosti.
Římský kmín: jedno z nejstarších koření na světě, má ořechovou příchuť a často se používá ve směsích koření
Galangal: je podobný zázvoru, ale má více svěží chuť
Takže když to shrneme, kari jak ho známe my, je směs koření, které vymysleli angličané a curry je typ jídla v omáčce. Nejčastěji bývá kuřecí, jehněčí, ale i zeleninové a rybí. Curry pokrmy najdete v Indii, JV Asii, na Borneu, v Pákistánu a třeba i na Srí Lance
Červené, zelené a žluté thajské curry
Ve třináctém století se islám rozšířil do Jihovýchodní Asie prostřednictvím námořních obchodních cest, které spojovaly Indii s východním světem. A chutě se začaly míchat...
Thajské kari pasty a koření se malinko od toho indického liší, i když jsou s ním velmi spjaty. Je to tím, že se do něj v Thajsku přidávají lokální suroviny, jako citronová tráva, krevetová pasta atd. Většinou pak nejde o suchou směs koření jako v Indii, ale o mokrou pastu, která se smaží na pánvi. Z těchto kořenících směsí se pak v Thajsku také připravují curry jídla. Ingredience se v pastách opět liší podle oblasti. Vesměs jsou ale toto základy:
Červená curry pasta
Červená barva se získává z červených čili papriček. Další ingredience jsou galangal, římský kmín, česnek, citronová tráva, krevetová pasta, šalotka, bílý pepř...
Žlutá curry pasta
Obsahuje kurkumu, ta dodává žlutou barvu, římský kmín, koriandrová semínka, zázvor, citronovou trávu, skořici, česnek, žluté čili, rybí omáčku, cibuli.
Zelená curry pasta
Základem jsou zelené čili papričky. Dále pak thajská bazalka, citronová tráva, galangal, někdy limetková šťáva, krevetová pasta, rybí omáčka, čerstvý koriandr...
Krevety s kokosovým mlékem
Loupané krevety orestujte na kokosovém oleji, přidejte thajskou žlutou curry pastu, krátce společně restujte, přidejte kokosové mléko, rybí omáčku, čerstvě nasekaný koriandr a vše krátce povařte cca 3 minuty. Rybí omáčka pokrm dosolí, tak opatrně s další solí, ať to nepřesolíte. Nakonec zakápnout limetkovou šťávou, promíchat a hotovo. Dobré je podávat s nasekanou čerstvou mátou, nebo nasekanou mátu zamíchat do jídla.
Comments