Indie je proslulá kořením, pálivou chutí a zase kořením. Stovky kořenících směsí, které si každý kuchař míchá sám, dávají indickým receptům nezaměnitelnou chuť. Chettinad chicken je jídlo pocházející z jihoindického státu Tamil Nadu z oblasti Chettinadu, vyhlášenou nejen památkami, rýžovými políčky, mangrovy, ale i typickou kuchyní.
Tamil Nadu
Tamil Nadu je podle oblasti desátým největším státem v Indii, šestým nejlidnatějším státem a po Maháráštře je druhou největší státní ekonomikou v Indii. Jeho úředním jazykem je tamilština, která je jedním z nejdéle přežívajících klasických jazyků na světě. 80% lidí jsou hinduisté a v tomto jihoindickém státě najdete nádhernou přírodu, mangrovy, nebo čajové plantáže. Jižní indie je vyhlášená také mangem a v receptech se používá často kokos, kokosové mléko, nebo mořské plody. Velmi rozšířená je zde vegetariánská kuchyně.
Náboženství v kuchyni
Hinduisté nejedí hovězí maso. V Indii je kráva považována za posvátné zvíře. Porážka, pojídání hovězího masa, nebo zpracování kůže je pro hinduisty naprosté tabu. V minulosti v Indii za zabití krávy padaly i tresty smrti. Její význam v náboženství i v obyčejném životě hinduistů přesahuje naše západní chápání dobytka. Velká část hinduistú jsou zároveň i striktní vegetariáni a jídla v jižní Indii jsou o něco pálivější.
Stolování
Indové tradičně jedí pravou rukou, často za pomoci kousku placky, jímž si nabírají do úst polévku či omáčku. Na jihu Indie tradiční nádobí nahrazují banánové listy, spíchnuté špejlemi, které se po jídle zahodí. Na stole nesmí chybět různé omáčky, čatní, jogurt, nakládaná zelenina a koření, jimž si stolující mohou dochutit jídlo nebo do nich namáčet jednotlivá sousta. Indové servírují na stůl více jídel zároveň a stolující si nabírají na své talíře od každého něco.
Recept
60 minut / 5 porcí
Na Chettinad kořenící směs:
Semena koriandru - 3 lžíce
Suché červené chilli - 4 až 5 nebo podle chuti
Fenyklová semínka - 2 lžičky
Římský kmín / Jeera - 1 lžička
Skořice - tyčinka 5 cm
Kalpasi - 3 kusy
Celý pepř - 2 lžičky Cardamom - 5 ks Anýz - 1 Hřebíček - 4 ks Čerstvý kokos
Česnek 2 stroužky
Na omáčku:
Šalotka 6 ks
Kurkuma
Limetka 1 ks
Rajčata 3 ks
Postup:
Na suché pánvi orestujte všechno koření na chettinad kořenící směs, dokud kokos nezhnědne. Vložte do mixéru, přidejte vodu, česnek a rozmixujte na hladkou pastu.
Kuřecí maso naložte na půl hodiny do limetkové šťávy s kurkumou
Orestujte v hrnci na jemnno nakrájenou šalotku a přidejte nakrájená rajčata na kostky
Přidejte maso a vše oresetujte společně
Přidejte připravenou chettinad pastu, podlejte vodou a vařte 30 minut
Dochuťte solí, limetkou a špetkou cukru
Comments