Rendang, hovězí maso se silnou, kořeněnou chutí a vůní pochází západní Sumatry, což je jedna z provincíí Indonésie. První zmínky o tomto receptu sahají až do 8. století k lidem z kmene Minangkabu. Vaří se velmi dlouho, často až 4 hodiny, během kterých se vypaří veškerá voda a maso absorbuje všechnu chuť do sebe. Dlouhé vaření je i součástí filozofie o trpělivosti. I samotný název jídla pochází ze slova merandang což znamená “pomalu".
Legenda lidu Minangkabu
Jméno Minangkabu se skládá ze slov minang ( vítězství) a kabau (buvol) Přisuzuje se to legendě, ve které toto dnes největší etnikum na Západní Sumatře, vyzval sousední král k boji o území. Minangové navrhli namísto války souboj dvou buvolů na život a na smrt. Král vybral nejsilnějšího buvola. Ale minangové vybrali bůvolí mládě, kterému naostřili rohy. Když boj započal, mládě běželo k buvolu napít se mléka. Ten v mladém býčkovi neviděl nebezpečí. Jakmile se mladý býk dostal k buvolovi a hledal z čeho by se napil mléka, tak naostřenými rohy býkovi rozpáral břicho.
Ingredience:
300 gr hovězího masa (kýta, plec)
2 červené cibule
1 menší zázvor
5 stroužků česneku
1 menší galangal
2 čili papričky
1 čajová lžíce mletého koriandru
1/4 čajové lžíce kurkumy
1 badián
4 tobolky kardamomu
3 kousky citronové trávy
1 litr kokosového mléka
1 čajová lžíce hnědého cukru
Postup:
Nejdříe si připravíme pastu:
Do mixéru vložíme - oloupané, nakrájené cibule, zázvor, česnek, galangal, čili papričky, koriandr, kurkumu. Vše rozmixujeme na pastu.
V hrnci na rozpáleném oleji tuto pastu orestujeme, dokud nezačne tmavnout. Cca 10 minut. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, badián, citronovou trávu, kardamom a vše společně orestujeme. Osolíme a poté zlehka podlijeme vodou a polovinou kokosového mléka, přidáme cukr a pomalinku na malém plameni dusíme do měkka alespon tři hodiny. Druhou polovinu mléka doléváme postupně do jídla během vaření. Vodu přiléváme opatrně, na konci vaření, musí být voda z hrnce vyvařená a maso můsí zůstat pouze obalené touto vyvařenou “omáčkou” která velmi ztmavne a zhoustne. Během vaření je důležité časté míchání, aby se jídlo nepřipalovalo.
Comments