top of page
Obrázek autoraCestyschuti

Indonéský hovězí rendang vařený v kokosovém mléce

Aktualizováno: 26. 5. 2020

Rendang, hovězí maso se silnou, kořeněnou chutí a vůní pochází západní Sumatry, což je jedna z provincíí Indonésie. První zmínky o tomto receptu sahají až do 8. století k lidem z kmene Minangkabu. Vaří se velmi dlouho, často až 4 hodiny, během kterých se vypaří veškerá voda a maso absorbuje všechnu chuť do sebe. Dlouhé vaření je i součástí filozofie o trpělivosti. I samotný název jídla pochází ze slova merandang což znamená “pomalu".


Legenda lidu Minangkabu


Jméno Minangkabu se skládá ze slov minang ( vítězství) a kabau (buvol) Přisuzuje se to legendě, ve které toto dnes největší etnikum na Západní Sumatře, vyzval sousední král k boji o území. Minangové navrhli namísto války souboj dvou buvolů na život a na smrt. Král vybral nejsilnějšího buvola. Ale minangové vybrali bůvolí mládě, kterému naostřili rohy. Když boj započal, mládě běželo k buvolu napít se mléka. Ten v mladém býčkovi neviděl nebezpečí. Jakmile se mladý býk dostal k buvolovi a hledal z čeho by se napil mléka, tak naostřenými rohy býkovi rozpáral břicho.




Ingredience:


300 gr hovězího masa (kýta, plec)

2 červené cibule

1 menší zázvor

5 stroužků česneku

1 menší galangal

2 čili papričky

1 čajová lžíce mletého koriandru

1/4 čajové lžíce kurkumy

1 badián

4 tobolky kardamomu

3 kousky citronové trávy

1 litr kokosového mléka

1 čajová lžíce hnědého cukru


Postup:


Nejdříe si připravíme pastu:

Do mixéru vložíme - oloupané, nakrájené cibule, zázvor, česnek, galangal, čili papričky, koriandr, kurkumu. Vše rozmixujeme na pastu.


V hrnci na rozpáleném oleji tuto pastu orestujeme, dokud nezačne tmavnout. Cca 10 minut. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, badián, citronovou trávu, kardamom a vše společně orestujeme. Osolíme a poté zlehka podlijeme vodou a polovinou kokosového mléka, přidáme cukr a pomalinku na malém plameni dusíme do měkka alespon tři hodiny. Druhou polovinu mléka doléváme postupně do jídla během vaření. Vodu přiléváme opatrně, na konci vaření, musí být voda z hrnce vyvařená a maso můsí zůstat pouze obalené touto vyvařenou “omáčkou” která velmi ztmavne a zhoustne. Během vaření je důležité časté míchání, aby se jídlo nepřipalovalo.

2 213 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page