Na Filipínách jsem už týden a s stále jsem tady nenašel jídlo, které by mi doslova explodovalo v puse a já si ho zamiloval. Začínám se už pomalu smiřovat s tím, že filipínská kuchyně asi není můj šálek kávy. Všímám si ale, že na každém jídelním lístku se opakuje slovo Adobo, takže si ho hned objednávám. Na stole mi přistávají kousky vepřového masa v sójové omáčce na ušmudlaném talíři. Plácám se do čela zklamáním, ale hlad mě nutí to sníst. Už první sousto ale dalo jasně najevo, že tahle kombinace je tak jednoduchá a dobrá, že s ho okamžitě zamilovávám a až do konce cesty ho jím skoro každý den. Adobo je nejen název jídla, ale i způsob vaření. Je to kuřecí, vepřové, nebo někdy i hovězí maso, vařené v sójové omáčce s česnekem, pepřem, octem a bobkovým listem. Jídlo, které si díky jeho výrazné, velmi jednoduché chuti zamilujete.
Historie jídla
Už od pradávna všechny kultury ve světě hledaly způsoby jak konzervovat a uskladnit potraviny, aby jim vydržely co nejdéle. Egypťané už před 6000 lety př.n.l. využívali k prodloužení trvanlivosti sůl, nebo ocet z kvašených datlí. A ocet hrál roli i ve Filipínské kuchyni. První Malajsijci, kteří připluli na Filipíny nakládali masa v octě se solí, aby maso vydrželo dlouhou plavbu. Tyto základní suroviny se promítly i do budoucí kuchyně. Používal se hlavně ocet palmový, kokosový, nebo třtinový. V tom se jídlo vařilo a díky kyselému prostředí vydrželo v teplém podnebí výrazně déle.
Číňané pak importovali na Filipíny sójovou omáčku, která nahradila klasickou sůl. Samotný název Adobo pak označuje zároveň i způsob vaření. Když připluli španělští mořeplavci a všimli si, jak filipínci nakládají maso v octu, pojmenovali tento způsob marinování adobo. A klenot místní kuchyně byl na světě...
Filipíny mají 7000 ostrovů a na každém ostrově mají trochu specifický způsob vaření Adoba. Základ tohoto jídla zůstává však vždy stejný. Sojová omáčka, ocet, česnek, pepř a bobkový list. Někde se přidává nové koření, někde kokosové mléko, někde zase čerstvý koriandr....
Recept
Ingredience
400 gr vepřové krkovičky nebo bůčku
1 hlava česneku, oloupaná a nahrubo nasekaná
2 polévkové lžíce octa
2 polévkové lžíce olivového oleje nebo rostlinného oleje
1 střední cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky
200 ml sojové omáčky
1 polévková lžíce rybí omáčky
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
2 sušené bobkové listy
1 čili paprička
Čerstvý zázvor 4 cm
Postup
Maso naložíme do poloviny dávky octa, česneku a poloviny dávky sójové omáčky
Necháme půl hodiny marinovat
V hrnci rozpálíme olej a opečeme maso ze všech stran.
Přidáme cibuli nakrájenou na jemno a vše společně orestujeme ještě 10 minut.
Přidáme všechny ostatní suroviny, lehce podlijeme vodou a dusíme 30-40 minut
Po uvaření musí v hrnci zůstat trocha vyvařené šťávy, která se už nezahušťuje
Jako příloha je nejlepší rýže
Comments