Durian je rod tropických stromů z čeledi slézovité (Malvaceae). Mezi třiceti druhy durianu je známo devět, které plodí jedlé ovoce. Některé další druhy nejsou dobře prozkoumány.
Jako durian je mezinárodně známý především plod durianu cibetkového (Durio zibethinus). Ostatní druhy jsou k dispozici pouze na místních trzích.
Durian, v jihovýchodní Asii považovaný za největší pochoutku a „krále ovoce“ je charakteristický svou velikostí, silným zápachem a tlustou slupkou pokrytou pyramidovitými trny. Plod může dorůst délky až 30 cm a průměru 15 cm a má obvykle hmotnost 1–3 kg. V závislosti na druhu je plod podlouhlý až kulatý, barva slupky se pohybuje od zelené po hnědou a dužiny, ukrývající červenohnědá semena.
Jedlá dužina vydává charakteristický silný a pronikavý zápach, a to i když je slupka neporušená. Některým lidem durian chutná kvůli své příjemně sladké vůni, zatímco jiným aroma připadá příliš intenzivní a odpuzující. Jeho pach vyvolává různorodé reakce od velmi pozitivních po velmi negativní a je přirovnáván k různým věcem, např. shnilým cibulím, terpentýnu nebo žumpě. Kvůli pronikavosti svého pachu je v jihovýchodní Asii durian zakázán v některých hotelích a prostředcích veřejné dopravy.
Durian, pocházející z jihovýchodní Asie, je na Západě znám přibližně 600 let. Britský přírodovědec 19. století Alfred Russel Wallace popsal jeho chuť jako „bohatý vanilkový krém s výraznou chutí mandlí“. Dužina, kterou lze konzumovat v různém stadiu zralosti, se používá k ochucení široké řady chuťově výrazných a sladkých potravin v kuchyních jihovýchodní Asie. Po uvaření je možné jíst i semena. Existují stovky kultivarů durianu, přičemž mnoho konzumentů upřednostňuje pouze určité, jejichž cena na trhu je pak vyšší.
Durian a alkohol, mýtus, nebo pravda?
Všeobecně se Durian povařuje za velmi zdravé ovoce. Obsahuje vysoký obsah vitamínu C, cukrů, bílkovin i tuků. Jeho konzumace údajně snižuje horečku. Nedávno japonští vědci provedli studii na téma Durian a alkohol. Potvrdilo se tak, že konzumace alkoholu a Durianu může být ve větších mírách životu nebezpečná a to z toho důvodu, že Durian totiž obsahuje velké množství sirných sloučenin, které blokují aktivitu aldehyddehydrogenázy - tedy enzymu, který katalyzuje oxidaci aldehydů. V případě ethanolu oxiduje sloučeninu acetaldehyd, která je zodpovědná za některé projevy kocoviny, na kyselinu octovou. Laboratorní testy ukázaly, že ve zkumavkách extrakt z durianu sníží aktivitu enzymu o celých 70 %.
コメント