Pastva pro oči, útok na všechny chuťové buňky a velká legrace při jezení, tak se dá ve zkratce popsat Banh Xeo, neboli ve volné překladu syčící palačinka z rýžové mouky. Má nespočet variant chutí i způsobu servírování. Můžou to být malé palačinky s náplní z vepřového bůčku, nebo krevet, připomínající mexické tacos, nebo obří placka podávaná na banánovém listu se spoustou čerstvých bylinek, kterou si sami zamotáváte do podoby závitků. To stále není vše, zamotat jí můžete do salátových listů, ale i rýžového papíru připomínající pak letní závitky. To vše dává nespočet variant této palačinky
Hlavní roli hrají čerstvé bylinky, ale i textura palačinek. Nejsou to ale palačinky jak je známe my, ale velmi se u nich klade důraz na to aby byli křupavé. Čím křupavější, tím lepší. Proto se smaží na pánvi při vysoké teplotě. Rýžová mouka pak příjemně při smažení praská, proto se jí říká syčící palačinka. Jako náplň pak neslouží marmeláda jako u našich palačinek, ale například vepřový bůček, nebo krevety. Rýžová mouka, kokosové mléko a kurkuma jí zase dodají velmi odlišnou chuť.
Historie
Odkud pochází původní recept je těžké dohledat, ale nejčastěji se prameny shodují na původu jídla ve středním Vietnamu. Dnes Bánh Xeo najdete po celé zemi a v malé obměně jí ochutnáte i v Kambodži. Někteří věří, že dnešní Banh Xeo je přímým potomkem Bánh khoái, obdobné variantě která se připravuje ve středním Vietnamu v bývalém hlavním městě Hue, nebo že recept byl přejatý z Champské kultury, která se také rozkládala ve středním Vietnamu mezi 7.-19. stoletím. Ať je původ jakýkoliv, bude pravděpodobně spjatý se středním Vietnamem.
Recept
Rýžová mouka 200 gr
Kokosové mléko 120 ml
Voda 150 ml
Sůl
Kurkuma
Krevety 150 gr
Jarní cibulka 1 ks
Mungo klíčky
Čerstvý koriandr
Čerstvá thajská bazalka
Čerstvá parila
Rýžový papír
Rybí omáčka
Čerstvé čili
Cukr
Limetka
Postup
Krok 1:
Těsto připravíme smícháním rýžové mouky, kokosového mléka, vody, kurkumy a soli. Do těsta přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku, nebo šalotku.
Krok 2:
Na rozpálené pánvi orestujeme krevety a zalijeme palačinkovým těstem. Palačinku na pánvi posypeme mungo klíčky. Palačinku neobracíme, ale převrátíme jí pouze na polovinu.
Krok 3:
Opereme si salát (lolo, biondo, ledový...) a čerstvé bylinky (mátu, thajskou bazalku, koriandr...)
Krok 4:
Rybí omáčku k namáčení připravíme smícháním rybí omáčky, vody, nasekaných čili papriček, česneku, limetkové šťávy a cukru, nebo medu. S poměrem surovin a chutí si chce trochu vyhrát. Výsledná chuť by měla být slano, kyselo, sladká.
Krok 5:
Palačinku po usmažení nakrájíme a začneme balit do rýžového papíru, který navlhčíme vodou nebo připravenou rybí omáčkou s česnekem. Papír se vlhčí proto, aby změknul. Položíme papír, dáme listy salátu, čerstvé bylinky, palačinku a vše zabalíme do kornoutku.
Nebo si pusťte videorecept z Dobrého rána:
Comments