CO MUSÍTE OCHUTNAT NA BORNEU?
TIPY NA TO, CO OCHUTNAT NA CESTĚ PO BORNEU
DURIAN - NEJSMRADLAVĚJŠÍ OVOCE
Durian, nejsmradlavější ovoce na světě - durian, v jihovýchodní Asii považovaný za největší pochoutku a „krále ovoce“ je charakteristický svou velikostí, silným zápachem a tlustou slupkou pokrytou pyramidovitými trny.
JEDLÉ PTAČÍ SLINY
V jeskyni Gomatong cave na Borneu žije zvláštní druh rorýsovité vlaštovky. Salangan rorýsovitý. Tento ptáček ke stavbě svých hnízd používá svoje sliny, které na vzduchu ztuhnou a vytvoří šedobílou hmotu. Tyto hnízda jsou pak základní surovinou pro přípravu jednoho z nejdražších jídel na světě.
ČERSTVÉ RYBY NA TRHU V KOTA KINABALU
každý večer okolo páté hodiny, se sjede desítky stánkařů, kteří zde rozprostřou grily, pánve, stoly, židle a prodávají vše od ryb, ovoce, nápojů až po zeleninu a nejrůznější druhy voňavého koření.
BORNEJSKÝ ČAJ Z PLANTÁŽE
zajímavostí je, že k pěstování Sabah Tea se nepoužívá žádná chemie. Vše je 100% bio. K zahnojování se používají stonky odstřižených keřů.
Cestou z Kota Kinabalu na východ ostrova se silnice začne vlnit, až se postupně změní ve dvouhodinovou jízdu serpentinama skrz hory. Chvíle to chtělo blinkací pytlík, nebo vynechat ráno snídani. Zhruba po dvou hodinách se úpatí kopce zazelená keříkama čajovníku. Na kopečku, ke kterému vede prašná cesta, stojí továrna na výrobu čaje. U fabriky je pak i restaurace, kde mají v jídelním lístku i jídla s čajem.