top of page

balutkachní emryo

Populární filipínské street food. Nejčastěji kachní vejce se uvaří až ve stáří deseti dní. Uvnitř vajíčka se nachází celá vyvinutá kachnička se zobáčkem, peřím i tělíčkem která se pak konzumuje se sójovou omáčkou.

IMG_2934.jpeg
Balut - kacchní embryo
IMG_2941.jpeg

KACHNÍ EMBRYO

Balut je na Filipínách jedno z nejoblíbenějších street food, můžete ho ochutnat ale i v restauracích. Jedná se nejčastěji o kachní vejce, které se oplodněná nechají v teple zhruba dva týdny. Ve vajíčku se mezi tím vyvine kachnička. Toto vajíčko se poté uvaří a i s kachničkou se konzumuje. 

NEJLEPŠÍ BALUT

Na Filipínách se za nejlepší balut považuje vejce ve stáří mezi 17-18 dnem, kdy je ve vajíčku už plně vyvinutá kachnička ale stále je zabalena do okolního bílku. Nazývá se „Balut sa puti“ což doslova znamená zabaleno v bílé. ​Ve Vietnamu je nejoblíbenější vejce ve stáří mezi 19-21. dnem a najdete ho tam pod názvem „ hot vit lon". V Kambodži se nechává dojít až do 20. dne.

KDO TO VYMYSLEL?

I přes to, že se jedná o pochoutku vyhlášenou hlavně na Filipínách, která je tam známá již od 19. století, pravděpodobně tuto kuriózní techniku vaření vejce na Filipíny přivezli čínští obchodníci už v 16 století.

JAK HO SPRÁVNĚ JÍST

Na Filipínách poznáte prodejce balutu velmi snadno. Sedí na malé stoličce na ulici, vedle sebe košík s vejci a před nimi velký parní hrnec. Správně se balut vaří zhruba 20-30 minut. Vejce se pak oloupe, zakápne se sójovou omáčkou, někdy se přidává zázvor, ocet, nebo česnek a vše se sní. Kostičky, pírka, zobáček... celá kachnička.  „Šťáva", která se nachází ve vejci se pak vypije, a chutná podobně jako kuřecí vývar.

bottom of page