Ropa Vieja, kubánské trhané hovězí maso znamená v překladu staré hadry
PŘÍBĚH KÁVY
PŘÍBĚH O OBJEVENÍ KÁVY.
NÁPOJE, KTERÝ DNES PIJE CELÝ SVĚT
LEGENDA O OBJEVENÍ KÁVY
Podle jedné legendy pastevec jménem Kaldi z Jemenu vlastnil stádo koz. Všimnul si, že kozy okusují listy a bobule z neznámého keře a poté vykazují nadměrnou aktivitu. Ze semen a listů uvařil odvar, který měl velmi silnou, hořkou příchuť a vůbec mu nezachutnal. Odnesl jej do kláštěra, kde podle legendy mnichům při sušení semen kávy nad ohněm, do ohně několik semen spadlo. V ohni se uvolnilo typické kávové aroma a upražená semena dostala i mnohem lepší chuť.
KÁVA A ARABOVÉ
Další důležitou roli po Etiopanech sehráli Arabové. Ti znali léčivé účinky kávy už v dřívější době. Kávové boby a listy se žvýkali a údajně měli příznivý vliv na žaludek. Keříky kávovníku pak okolo 14. století byli kočovnými válečníky přemístěny do Jemenu a tam byl strom kultivován k rozsáhlejšímu pěstování. Z Jemenu se černý nápoj s povzbuzujícími účinky, který nabýval na oblibě a byl podáván mnichům pro větší koncentraci a výdrž při motlidbách, rozšířil až do Mekky.Ta byla kulturním i obchodním centrem tehdejšího arabského světa
ISTANBUL
Káva rychle rostla na oblibě a tak ji obchodníci začali vyvážet dále do okolního světa. Káva putovala do Káhiry, Sýrie a vpád Salima I. otevřel kávě dveře až do vzdáleného Istanbulu, tehdejšího Cařihradu. Tam vznikla první oficiální kavárna
NAPOLEON A KÁVA V EVROPĚ
Napoleon přinesl kávu až do Paříže a koncem 18. století už zdomácněla i u nás. Nejdříve ve městech, na vesnicích byla stále považována spíše za lék na mnohé neduhy. Roku 1820 se pak německému chemikovi Friedrichovi Ferdinandu Rungemu podařilo poprvé z kávy izolovat povzbudivý a tenkrát ještě neznámý alkaloid, kofein.