top of page

KAKAO 

ZAJÍMAVOSTI O KAKAU A KOSTARICE. JAK SE DOSTALO KAKAO DO EVROPY A KDO JAKO PRVNÍ POPÍJEL KAKAOVÝ NÁPOJ?

Kakao Kostarika
Výroba kakaa Kostarika
Image by Rodrigo Flores
Image by Kyle Hinkson

KAKAO MÁYSKÝ RITUÁLNÍ NÁPOJ

Kakaové boby znali už Olmékové. Civilizace která žila před 1500 lety na území dnešního Mexika, ještě před Mayskou civilizací. Olmékové, první vyspělá civilizace o které se vedou spory odkud přišla, zakládala v Mexickém zálivu první města, uctívala množství různých bohů, stavěla monumentální kamené hlavy a také pěstovali kakaovník. Od nich převzali pěstování kakaovníku Máyové, kteří jako první začali z rozemletých bobů připravovat horký nápoj, předchůdce dnešního známého kakaa.

HOŘKÁ CHUŤ NÁPOJE

Tenkrát by jste si ale na kakau asi moc nepochutnali. Jednalo se o rituální nápoj, připravený z pasty z rozemletých bobů, smíchané s horkou vodou, kukuřičnou moukou, čili a u těch bohatších s vanilkou. Tento nápoj se přeléval z jedné nádoby do druhé, dokud nevznikla hustá pěna, která se pila. Kakao začalo prostupovat celou společností. Nápoj začali používat kněží při rituálních obřadech, pilo se na oslavách a u těch bohatších byli kakaové produkty součástí svatebních hostin. 

Image by Kristiana Pinne
Image by Kristiana Pinne

KAKAOVÉ BOBY JAKO PLATIDLO

Máyskou civilizaci nahradila postupně Toltécká a po ní Aztécká. Tam už čokoládové výrobky frčeli v plném proudu a kakao už mělo své pevné postavení ve vyšší společnosti. Nápoj byl součástí obřadů, podával se válečníkům, sloužil jako platidlo a dokonce kakaové boby byli součástí výběru daní. Za jeden kakaový bob, patrně šlo o celý plod, jste si koupili jedno rajče. Za tři avokádo, za čtyři dýni a za 100 jste pořídili otroka nebo služby prostitutky

CESTA KAKAA DO EVROPY

První Evropané, kteří měli tu čest tento nápoj ochutnat, byli lidé ze čtvrté výpravy Kryštofa Kolumbuse v roce 1502. Ten i přivezl první boby do Španělska, kde královně uvařil první kakaový nápoj. Paradoxně však Evropané tento nápoj pít nechtěli, protože jim nechutnal pro svoji hořkou chuť.

KAKAOVÉ TOUR NA KOSTARICE

V Kostarice je najdete pod názvem „chocolate tour“ a stojí to za to. Kakaový bob se dá i jíst. Jeho semeno je obalenou bílou dužinou, která je sladkokyselá a chutná podobně jako nezralé mango.

bottom of page